Πρυτάνεις: Θεσμική εκτροπή η διαδικαδία για την εκλογή νέων διοικήσεων
Η Σύνοδος των πρυτάνεων, που συνήλθε μετά την πρώτη Διοικητική Πράξη εφαρμογής του Νόμου-Πλαίσιο, «διαπιστώνει τα αδιέξοδά του και επιβεβαιώνει την ομόθυμη στάση της για την προάσπιση του δημόσιου και αυτοδιοικούμενου Πανεπιστημίου».
Όπως σημειώνουν στην απόφαση τους οι πρυτάνεις «η εξέλιξη της διαδικασίας για την εκλογή των νέων Διοικήσεων με εκλογικό σύστημα αγνώστου περιεχομένου, με άδηλους κανόνες και με διορισμένες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, εφορευτικές επιτροπές, συνιστά θεσμική εκτροπή.
Τα εκβιαστικά διλήμματα που θέτει σε απάντηση το υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, προκαλούν την πανεπιστημιακή κοινότητα και κλιμακώνουν την ήδη υφιστάμενη ένταση. Οι εκβιασμοί και οι απειλές για διακοπή της δημόσιας χρηματοδότησης, για μη απονομή πτυχίων, για απώλεια της εξεταστικής περιόδου και του εξαμήνου αποκαλύπτουν το βαθύ έλλειμμα ουσιαστικής εκπαιδευτικής πολιτικής».Οι πρυτάνεις, πάντως, δηλώνουν ότι «τα Ακαδημαϊκά Όργανα των Ιδρυμάτων θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που αφορούν στην απονομή των πτυχίων, την εξεταστική περίοδο και το εξάμηνο, στο πλαίσιο της αυτοτέλειάς τους και σύμφωνα με τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε Ιδρύματος».
Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την αφαίρεση των σχετικών αρμοδιοτήτων από τις πρυτανικές αρχές που, όπως λένε «δίδει έδαφος σε δυνάμεις και πρακτικές που απειλούν τις δημοκρατικές κατακτήσεις και την Ακαδημαϊκή μας παράδοση».Τέλος, «η Σύνοδος εκφράζει τη ριζική της αντίθεση σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο εργασιακής εφεδρείας ή απόλυσης προσωπικού των πανεπιστημίων, που ισοδυναμεί με αδυναμία λειτουργίας τους. Την ώρα που η κοινωνία δοκιμάζεται και η οικονομία της χώρας καταρρέει, τα πανεπιστήμια αγωνίζονται για να μείνουν όρθια. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων καλεί τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, μέλη Δ.Ε.Π., φοιτητές και εργαζόμενους, να υπερβούν τις τεχνητές πολώσεις και με συμμετοχή, συνοχή και αλληλεγγύη να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη Ακαδημαϊκή και Διοικητική λειτουργία των Ιδρυμάτων».
Έκκληση για ανοιχτά πανεπιστήμια
Τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στα πανεπιστήμια συζήτησαν οι πρυτάνεις στην έκτακτη σύνοδό τους στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου. Οι περισσότεροι πρυτάνεις καλούν τους φοιτητές να σταματήσουν τις καταλήψεις και εάν διαφωνούν με το νέο νόμο για τα Πανεπιστήμια να βρουν άλλους τρόπους αντίδρασης και όχι να κλείνουν τα Πανεπιστήμια.
«Δεν καταλαμβάνεις το σπίτι σου ειδικά όταν έχεις δίκιο», δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θ. Παπαθεοδώρου, ενώ σημείωσε ότι εκκρεμεί ο τρόπος εκλογής των μελών του νέου συμβουλίου των πανεπιστημίων, κάτι που οδηγεί στις υπόνοιες ότι το υπουργείο έχει «κρυφή ατζέντα».
Ο Τριαντ. Αλμπάνης από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ανέφερε ότι δεν έχουν συγκροτηθεί ακόμη τα νέα όργανα και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να μπορούν να αναπληρώσουν το χρόνο που χάνεται σύμφωνα με τον παλαιό νόμο.
Ο Γ. Παναγιωτάκης από το Πανεπιστήμιο Πατρών εκτιμά ότι οι πιθανότητες αναπλήρωσης του χρόνου που χάνεται είναι πλέον μηδενικές σε τμήματα και σχολές που συνεχίζουν την κατάληψη και πρόσθεσε ότι το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Τρίτη θα πρέπει να έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση για να αρχίσουν τα μαθήματα του εξαμήνου.
Ο Γρ. Σάλτας από το Πάντειο αναφέρθηκε στην άρνηση του Πανεπιστημίου να υπογράψει την Διαπιστωτική Πράξη, τονίζοντας ότι δεν δέχθηκε κανένας να μπει στη λίστα υποψηφιοτήτων και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να υπογράψει την Πράξη.
Ο Κ. Ρέμελης από το Πανεπιστήμιο Θράκης, που είναι και ο προεδρεύων της Συνόδου, αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, η οποία έκανε λόγο για περιφρόνηση της δημοκρατίας και της εντολής του ελληνικού λαού από τους πρυτάνεις που αρνήθηκαν να υπογράψουν. Ο Κ. Ρέμελης συνέστησε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, ενώ τόνισε ότι δεν είναι οι πρυτάνεις που περιφρονούν την δημοκρατία. «Μπορούν να κατηγορήσουν τους πρυτάνεις για όλα τα δεινά του ελληνικού πανεπιστημίου αλλά όχι και για περιφρόνηση της Δημοκρατίας», είπε.
www.kathimerini.gr