Ο Φθηνός ανταγωνιστής του iPAD ονομάζεται Kindle...

Τέσσερα νέα μοντέλα Kindle ανακοίνωσε πριν από λίγο η Amazon, σηματοδοτώντας έτσι όχι μόνο την ανανέωση της σειράς e-book reader αλλά και την είσοδο της στην αγορά των tablets. Τα νέα αυτά μοντέλα που καλούνται να υπερασπιστούν την θέση της εταιρείας στην αγορά των e-book readers (κυρίως έναντι του Barnes & Noble) αλλά και να μπουν στην ανταγωνιστική αγορά των tablets είναι τα εξής:

  1. Kindle με τιμή 79 δολάρια
  2. Kindle Touch με τιμή 99 δολάρια
  3. Kindle Touch 3G με τιμή 149 δολάρια
  4. Kindle Fire με τιμή 199 δολάρια
 Η Amazon λοιπόν προχώρησε στην παρουσίαση του Kindle Fire με τιμή 199 δολάρια, με λειτουργικό Android . Το μοντέλο αυτό έχει μόνο Wi-Fi συνδεσιμότητα, 8GB αποθηκευτικό χώρο, διπύρηνο επεξεργαστή 1GHz dual-core Texas Instruments OMAP (Open Multipmedia Application Processor), ενώ η οθόνη είναι backlit LCD multitouch και έχει ανάλυση 1024 x 600. Η διάσταση της είναι 7 ίντσες.

Η συσκευή έρχεται μαζί με τις υπηρεσίες του Amazon όπως τις υπηρεσίες cloud για MP3 και βίντεο. To Κindle Fire δεν διαθέτει κάμερα ούτε μικρόφωνο όπως οι άλλοι ανταγωνιστές του, ωστόσο είναι σαφές πως το μεγάλο πλεονέκτημα της συσκευής είναι ασφαλώς η τιμή του. Αυτή η προσιτή συσκευή της Amazon έρχεται να προστεθεί σε μία πολυπληθή αγορά tablets η οποία όμως κυριαρχείται από το iPad της Apple, το οποίο υπολογίζεται πως θα έχει μερίδιο αγοράς μέχρι το τέλος του χρόνου γύρω στο 73%. Συνολικά η αγορά των tablets φέτος αναμένεται να αυξηθεί κατά 260%, σύμφωνα με την Gartner.
Η άλλη συσκευή η οποία παρουσιάστηκε σήμερα είναι η ανανεωμένη έκδοση του γνωστού e-book reader Kindle. H νέα συσκευή έχει τιμή 79 δολάρια είναι κατά 18% μικρότερη από τον προκάτοχο της. Η οθόνη δεν υποστηρίζει λειτουργίες αφής και δεν υπάρχει φυσικό πληκτρολόγιο. Ωστόσο τα πλήκτρα των επόμενων/προηγούμενων σελίδων καθώς και αυτό του μενού παραμένουν. 
Η e-ink Pearl οθόνη του έχει διαγώνιο 6 ίντσες, με ανάλυση 600 x 800 στα 167ppi (16-level gray scale). Οι διαστάσεις του νέου Kindle είναι 166 mm x 114 mm x 8.7 mm και ζυγίζει μόλις 170 γραμμάρια. Η συνολική του μνήμη είναι 2GB και στον διαθέσιμο χώρο για τον χρήση (1.25GB) χωρούν έως 1400 βιβλία. Υποστηρίζει σύνδεση σε Wi-Fi δίκτυα. Με το ασύρματο δίκτυο κλειστό και με καθημερινή ανάγνωση μίας ώρας η μπαταρία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και έναν μήνα. Αν το ασύρματο δίκτυο είναι ανοιχτό τότε η διάρκεια της μπαταρίας πέφτει στις τρεις εβδομάδες. Η φόρτιση γίνεται μέσω θύρας USB ενώ τα υποστηριζόμενα format αρχείων είναι AZW, TXT, PDF, unprotected MOBI, PRC natively; HTML, DOC, DOCX, JPEG, GIF, PNG, BMP. 
Οι άλλες δύο συσκευές είναι πιο πλούσιες παραλλαγές του βασικού Kindle, με το Kindle Touch να διαθέτει λειτουργίες αφής και το Kindle Touch 3G να υποστηρίζει επιπλέον και συνδεσιμότητα σε 3G δίκτυα, όπως είναι μάλλον προφανές.

Αν και η Amazon παρουσίασε μία αρκετά φθηνή επιλογή tablet το Zdnet.co.uk εκτιμά πως το iPad δεν θα απειληθεί ακριβώς επειδή το κοινό στο οποίο απευθύνεται είναι τελείως διαφορετικό, λόγω της διαφοράς στην τιμή. Το μερίδιο αγοράς του Android σαφέστατα θα κερδίσει (αν και το Kindle Fire έρχεται χωρίς το Android 3.0 αλλά με το Android 2.3) ενώ τα υπόλοιπα Android tablets θα απειληθούν λόγω τιμής. 

Zdnet.co.uk, Cnet, Computerworld,adslgr.com