CINEMA: Οι περιπέτειες του ΤΕΝ-ΤΕΝ γίνονται τρισδιάστατες!

Στη Μεγάλη Βρετανία είναι στην κορυφή των Box Office. Οι νέες περιπέτειες του Τεν Τεν κάνουν τους παραγωγούς να τρίβουν τα χέρια τους, αφού τα έσοδα της ταινίας φτάνουν ήδη τα 6,7 εκατομμύρια λίρες μέσα σε μια εβδομάδα (μόνο στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία), τα μεγαλύτερα έσοδα που έχουν σημειωθεί σε ταινία animation για το 2011.

Ενώνοντας τις δυνάμεις τους ο Στίβεν Σπίλμπεργκ με τον συνεργάτη του Πίτερ Τζάκσον φέρνουν στη μεγάλη οθόνη «Το μυστικό του Μονόκερου».
Αυτή είναι η πρώτη απόπειρα για τον Σπίλμπεργκ στον χώρο του animation, όχι όμως για τον Τζάκσον που έχει στο ενεργητικό του τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών».
Στην ταινία ο Τεν τέν (Τζέιμι Μπελ), ένας ριψοκίνδυνος νεαρός ρεπόρτερ που διψά για περιπέτεια, θα βρεθεί στο στόχαστρο του μυστηριώδους, αποφασισμένου για όλα συλλέκτη Ιβάν Ιβάνοβιτς Σακχαρίν (Ντάνιελ Κρεγκ), όταν από καθαρή σύμπτωση θα πέσει στα χέρια του μια ρέπλικα του «Μονόκερου», φημισμένου ιστιοφόρου του 17ου αιώνα.
Εν αγνοία του Τεν Τεν, στα σπλάχνα της κρύβεται μια περγαμηνή, που αποτελεί το πρώτο από τα στοιχεία που θα οδηγήσουν στην ανακάλυψη του ανεκτίμητου θησαυρού του Κόκκινου Ράκαμ, θρυλικού κουρσάρου που σκορπούσε τον τρόμο στην εποχή του.
Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο διαβολικός Σακχαρίν, ο οποίος θα επιχειρήσει να βγάλει από τη μέση τον Τεν τέν.
Τότε, ο λεπτοκαμωμένος δημοσιογράφος με το ατίθασο τσουλούφι οδηγείται σε μια ανεπανάληπτη περιπλάνηση στα πέρατα του κόσμου, με μοναδική συντροφιά του τον θαλασσοδαρμένο φίλο του Καπετάνιο Χάντοκ και τον πιστό του σκύλο Μιλού, το πανέξυπνο λευκό φοξ τεριέ.

Γάλλοι κριτικοί τόνισαν την παρέκκλιση από τον κλασσικό χαρακτήρα του Τεν Τεν του Ερζέ, αφού απουσιάζει η πολιτική σάτιρα.
Ο Τεν Τεν, από τα πιο διάσημα κόμικς του 20ου αιώνα έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 80 γλώσσες ενώ έχουν πουληθεί τουλάχιστον 350 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Το κόμικ άρχισε να κυκλοφορεί στο παιδικό περιοδικό της Βελγικής εφημερίδας Le XXe Siecle, το 1929. Μετά την τρομερή επιτυχία ο Τεν Τεν «απέκτησε» το περιοδικό με το όνομα του μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το θέατρο.
«Το μυστικό του Μονόκερου» σε σενάριο των Στίβεν Μόφατ, Εντγκάρ Ράιτ και Τζο Κόρνις δεν θυμίζει σε τίποτα τις κλασσικές ταινίες που ξεκίνησαν να δημιουργούνται το 1947 σε ένα μικρό βελγικό στούντιο.
Ο γνωστός ήρωας του Βέλγου κομίστα Ερζέ ζει τώρα τις περιπέτειες του «μέσα» στην 3D φαντασμαγορία. Η ταινία γυρίστηκε με την τεχνολογία performance capture, την ψηφιακή αναπαραγωγή πραγματικών χαρακτήρων, η οποία πρόσφατα εφαρμόστηκε και στο «Άβαταρ». Η ταινία προβάλλεται από χθες σε περίπου 20 αθηναϊκές αίθουσες.
www.kathimerini.gr