IPCC: «Καμπανάκι» για περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα

Η έκθεση, που θα δοθεί στη δημοσιότητα μέσα τις επόμενες εβδομάδες, συντάχθηκε από εκατοντάδες ερευνητές.
Η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει σε περισσότερα και ακόμη πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, αποφαίνονται κορυφαίοι επιστήμονες σε προσχέδιο έκθεσης που συνέταξαν για λογαριασμό επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών. 

Προειδοποιούν ότι στο μέλλον, ο πλανήτης θα βρεθεί αντιμέτωπος με ακόμη περισσότερες και σφοδρότερες πλημμύρες, πυρκαγιές, κυκλώνες και καύσωνες μεταξύ άλλων.
Στην έκθεσή τους, οι επιστήμονες της - βραβευμένης με το Νόμπελ Ειρήνης- Διακυβερνητικής Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή σκιαγραφούν ένα ζοφερό μέλλον: εκτιμούν ότι οι τιμές των αγαθών θα αυξηθούν, ενώ κάποιες ευάλωτες περιοχές θα μετατραπούν σε «τοποθεσίες πολύ περιθωριακές για να ζει κανείς», εξαιτίας των όλο και συχνότερων φυσικών καταστροφών.

Η έκθεση, που θα δοθεί στη δημοσιότητα μέσα τις επόμενες εβδομάδες, συντάχθηκε από εκατοντάδες ερευνητές. Ένας από αυτούς είναι ο Νέβιλ Νίκολς από το Πανεπιστήμιο Μόνας της Μελβούρνης, κατά τον οποίο «πρόκειται για τη μεγαλύτερη προσπάθεια που έχει γίνει ποτέ για να αξιολογηθεί με ποιον τρόπο αλλάζουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.» Η δημοσιοποίησή της, στις 18 του μηνός, συμπίπτει με μια σειρά από φυσικές καταστροφές - από τις πυρκαγιές στη Σιβηρία και τις πλημμύρες στη Νότιο Ασία μέχρι τις χιονοθύελλες που σαρώνουν τις βορειοανατολικές πολιτείες της Αμερικής- οι οποίες αναζωπύρωσαν τη συζήτηση: πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά ή για «συμπτώματα» της κλιματικής αλλαγής;
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πιθανότητες τα ακραία καιρικά φαινόμενα να επιδεινώθηκαν εξαιτίας των αερίων του θερμοκηπίου είναι τουλάχιστον 60%. «Οι ακρότητες αποτελούν πλέον αξιοσημείωτη πτυχή της κλιματικής αλλαγής», επισημαίνει ο Τζέρι Μιλ από το Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Ερευνών των Ηνωμένων Πολιτειών. «Πιστεύω ότι ο κόσμος συνειδητοποιεί ότι πολλές από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής συνδέονται με αυτά τα ακραία φαινόμενα».
Οι ερευνητές από την πλευρά τους αναγνωρίζουν ότι για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα θα πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες έρευνες. Εξάλλου, στη συντριπτική τους πλειονότητα οι συντάκτες απέφυγαν να σχολιάσουν την έκθεση αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στο κείμενο πριν από την επίσημη δημοσίευσή της.
Υπενθυμίζεται ότι η αξιοπιστία της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή κλονίστηκε τα προηγούμενα χρόνια στη σκιά εσφαλμένων υπολογισμών και στοιχείων και ισχυρισμών, οι οποίοι στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι βασίζονταν σε ανακριβή στοιχεία.
naftemporiki.gr