Οι νεοέλληνες τώρα καίνε τις Cayenne τους για να πάρουν τα ασφάλιστρα


Κατακόρυφη άνοδο έχουν σημειώσει οι κλοπές και οι εμπρησμοί πανάκριβων αυτοκινήτων με την Αστυνομία και τις ασφαλιστικές εταιρείες να πιστεύουν ότι βάζουν το χεράκι τους οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες για να εισπράξουν την αποζημίωση.


Σύμφωνα με ρεπορτάζ στα ΝΕΑ, οι περιπτώσεις ολικής καταστροφής από εμπρησμό διπλασιάστηκαν σε ένα μόνο χρόνο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι από τον Οκτώβριο σημειώνονται 10 εμπρησμοί σε ακριβά αυτοκίνητα το μήνα ενώ λίγους μήνες πριν σημειωνόταν μόνο ένα περιστατικό το μήνα. Η εξήγηση που δίνουν στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς είναι ότι οι ιδιοκτήτες των ακριβών αυτοκινήτων μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στην συντήρηση των αυτοκινήτων τα καίνε ολοσχερώς προκειμένουν να εισπράξουν την αποζημίωση που η ασφαλιστική εταιρεία πρέπει να τους πληρώσει εντός 48 ωρών.

Η συχνότητα των εμπρησμών και φυσικά οι αποζημιώσεις που πρέπει να πληρωθούν έχουν οδηγήσει τις ασφαλιστικές εταιρείες να αναθέτουν τις υποθέσεις σε ιδιωτικούς ντετέκτιβ οι οποίοι καλούνται να εξετάσουν αν ο εμπρησμός ήταν όντως τυχαίος ή έγινε με πρόθεση κατά παραγγελία του ιδιοκτήτη. Χαρακτηριστική περίπτωση, αναφέρουν τα ΝΕΑ, η Πόρσε Καγιέν που βρέθηκε καμμένη στο Κορωπί πριν μερικές ημέρες. Ο ιδιοκτήτης είχε καταγγείλει κλοπή και ότι οι κλέφτες τον εκβίαζαν για να τους δώσει χρήματα. Μόλις η Πόρσε βρέθηκε καμένη, ο ιδιοκτήτης θα έπρεπε να πάρει βάσει του ασφαλιστηρίου του 32.000 ευρώ. Η ασφαλιστική εταιρεία κατέφυγε όμως σε ντετέκτιβ που αποκάλυψε ότι επρόκειτο για απάτη.

Αφορμή για να ξεσκεπαστεί ο «πονηρός» ιδιοκτήτης της Πόρσε ήταν το γεγονός ότι παρέδωσε μόνο τα δύο από τα τρία κλειδιά του αυτοκινήτου, χωρίς να μπορεί να εξηγήσει που βρισκόταν το τρίτο κλειδί. Επιπλέον, ο εμπρησμός δεν ήταν ιδιαίτερα «επαγγελματική» δουλειά. Η Καγιέν ήταν κλειδωμένη με ανοικτά παράθυρα και η συνδεσμολογία της εμπρηστικής συσκευής παρέπεμπε σε «ερασιτέχνες».

Όταν ο ιδιοκτήτης βρέθηκε σε δύσκολη θέση, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι είχε στήσει τον εμπρησμό με δύο φίλους του, προκειμένουν να εισπράξει τα χρήματα της αποζημίωσης. Τελικά, όμως, όχι μόνο έχασε την Καγιέν και την αποζημίωση αλλά υποχρεώθηκε να πληρώσει τα έξοδα της ασφαλιστικής εταιρείας.

Αντίστοιχες είναι και οι ιστορίες με τις αναφορές για κλοπές. Οι ιδιοκτήτες κρύβουν τις Πόρσε και δηλώνουν κλοπή για να εισπράξουν την αποζημίωση μετά από τρεις μήνες, και οι ασφαλιστικές εταιρείες τρέχουν στους ντετέκτιβ για να βρουν την αλήθεια. Μια τέτοια ιστορία συνέβη και στην Καλλιθέα πρόσφατα. Ο ιδιοκτήτης είχε παρκάρει την Πόρσε του στο δρόμο, ξεκλείδωτη, και μετά δήλωσε κλοπή. Για κακή του τύχη όμως ένας Πακιστανός, που προφανώς δεν είχε ιδέα, είδε το ξεκλείδωτο αυτοκίνητο και βρήκε εκεί καταφύγιο από το κρύο. Οι κάτοικοι κατήγγειλαν το περίεργο γεγονός στην Αστυνομία που επέστρεψε το αυτοκίνητο στον ιδιοκτήτη προτού τελειώσει το τρίμηνο που είναι απαραίτητο για να πάρει την αποζημίωση...