Δολοφονικές Λακκούβες στους Ελληνικούς δρόμους - Συμβουλές για νομική προστασία

Στους Ελληνικούς δρόμους υπάρχουν λακκούβες που ένα ΙΧ είναι αδύνατο να τις αποφύγει ενώ ο μοτοσυκλετιστής θα πρέπει να τις αντιληφθεί εγκαίρως και να κάνει επικίνδυνο ελιγμό.
Χωρίς καμία απολύτως μέριμνα απο τους δήμους,τις κοινότητες και το ΥΠΕΧΩΔΕ οι πολίτες μόνοι τους τοποθετούν πρόχειρα χώμα,λαμαρίνες και πέτρες προκειμένου να τις καλύψουν για να μην σημειωθεί κάποιο ατύχημα.

Όσο για τους οδηγούς μηχανής; Εάν κάποιος δεν αντιληφθεί άμεσα τις λακκούβες και πέσει μέσα σε αυτές δε θέλουμε να φανταστούμε τι μπορεί να συμβεί....

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί τι ενέργειες πρέπει να ακολουθήσετε μόλις διαπιστώσετε ότι το αυτοκίνητό σας ή η μηχανή που οδηγείται υπέστει ζημιά από λακκούβα του οδικού δικτύου;  Με την βοήθεια νομικών το Νewsit σας δίνει απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα που όλο και περισσότερους απασχολεί.

1.Καλέστε την Τροχαία προκειμένου να καταγράψει και επίσημα το συμβάν.
2.Φωτογραφίστε ακόμα και με το κινητό σας την κακοτεχνία και τις ζημιές που έχετε υποστεί.
3.Ενημερωθείτε από την τροχαία ή τον δήμο σε ποιον ανήκει ο συγκεκριμένος δρόμος (στο δημόσιο ή σε τοπική αρχή).
4.Ενημερώστε αμέσως την ασφαλιστική σας εταιρεία για να καταγράψει τις ζημιές στο όχημά σας κι αν υπάρχει τραυματισμός το ΕΚΑΒ για να επιβεβαιωθεί.
5.Σε περίπτωση τραυματισμού πηγαίνετε σε δημόσιο νοσοκομείο για να πάρετε ιατρική βεβαίωση για σωματική βλάβη.
6.Συνεννοηθείτε με τον δικηγόρο σας εντός 24 ορών και στείλτε εξώδικο προς τον αρμόδιο φορέα το οποίο θα γράφει πως επιφυλάσσεστε για κάθε νόμιμο δικαίωμα σας.
7.Σε περίπτωση που ο αρμόδιος φορέας δεν ανταποκριθεί εντός 2 ημερών, καταθέστε αμέσως ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή με την απαίτηση του ποσού που αντιστοιχεί στην αποζημίωσή σας.
8.Φροντίστε να υπάρχουν μάρτυρες οι οποίοι βρίσκονταν στο σημείο την ώρα εκείνη του ατυχήματος.


Να σημειωθεί ότι την ευθύνη για τη συντήρηση των οδών-έργων έχουν:

α) Για τις εθνικές οδούς, τις κεντρικές αρτηρίες πόλεων και τα δημόσια
έργα το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ.

β) Για το επαρχιακό δίκτυο και τις δευτερεύουσες οδούς η Τοπική
Αυτοδιοίκηση (δήμοι και κοινότητες).

Στην περίπτωση που δεν γνωρίζουμε για το που ανήκει ο συγκεκριμένος δρόμος μπορούμε να προσφύγουμε στους αρμόδιους εισαγγελείς της χώρας οι οποίοι αποφαίνονται για το ποιος φορέας φέρει την ευθύνη της αποζημίωσης.
Πάντως όσοι θα επιλέξουν να προχωρήσουν ενάντια του δημοσίου ή του δήμου που ευθύνεται για την κακοτεχνία άρα κατ’ επέκταση και για την ζημιά που έχουν υποστεί, θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή και επιμονή αλλά στο τέλος το βέβαιο είναι ότι θα αποζημιωθούν.