Τι τρέχει με τους Έλληνες; Ένα συγκλονιστικό ντοκυμαντέρ για την κατάσταση στην Ελλάδα!

H ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Πασχαλίδου παρουσιάζει ένα ντοκιμαντέρ, στη σουηδική τηλεόραση το οποίο σκιαγραφεί τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα με εικόνες-γροθιά στο στομάχι...







Το ντοκιμαντέρ ξεκινά υπό τους ήχους του περίφημου «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου με μια παιδοψυχολόγο να ξεσπά σε κλάματα μπροστά στην κάμερα όταν περιγράφει τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Το βασικό ερώτημα είναι «πώς φτάσαμε από τη μέθη του Euro και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στα σημερινά χάλια». Για να βρει απάντηση, η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου περπάτησε στους δρόμους της Αθήνας μετρώντας τα εκατοντάδες λουκέτα και τα άδεια καταστήματα, το κίνημα των «Αγανακτισμένων», αλλά και την οργή των πολιτών που έχουν να αντιμετωπίσουν τους αυξημένους φόρους και την ακρίβεια απ'τη μια και την μείωση των εισοδήματών τους απ' την άλλη.



Αυτό που θυμίζει την μεγάλη φούσκα του παρελθόντος είναι τα γεμάτα μπουζούκια κάθε Σάββατο βράδυ, την ώρα που οι δρόμοι της Αθήνας έχουν λιγότερη ζωή και από ορεινό χωριό.

Στην Πασχαλίδου, εκτός των άλλων, μίλησε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, η οποία αναλύει το πώς φτάσαμε ως εδώ, ρίχνοντας ευθύνη στους αστούς αλλά και στους μικροαστούς, ο εκδότης και δημοσιογράφος Γιώργο Κύρτσο, ο οποίος κατηγορεί την Ευρώπη για τη στάση της αλλά και τους πολιτικούς μας, που δεν ύψωσαν το ανάστημά τους, αλλά και την Ελένη Μενεγάκη που δηλώνει ότι έχει εθιστεί στα δελτία ειδήσεων που αναλύουν συνεχώς την κατάσταση.

Στο ντοκιμαντέρ μιλά και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία παραδέχεται ότι κάθε Έλληνας πληρώνει στην προσωπική του ζωή την ήττα της πολιτικής από την οικονομία.

Οι εικόνες που προβάλλονται στο ντοκιμαντέρ δημιουργούν συχνά ένα κόμπο στο στομάχι: μια οικογένεια που ζει χωρίς ρεύμα και δεν στέλνει τα παιδιά του στο σχολείο, καθώς ο πατέρας έχασε και τις δυο δουλειές που είχε, το κοινωνικό παντοπωλείο, όπου άνθρωποι ζουν χάρη σε αυτό, αλλά νιώθουν συντετριμμένοι. Ένας από αυτούς ξεσπά σε κλάματα μπροστά στην κάμερα, όταν αναφέρει το ύψος της σύνταξής του.


Το ντοκιμαντέρ κλείνει με μια εικόνα της Ακρόπολης με φόντο το ηλιοβασίλεμα, υπογραμμίζοντας την ομορφιά της χώρας μας που αντέχει στο σκοτάδι της οικονομικής ανέχειας και την δημοσιογράφο μπροστά από τη Βουλή να αναρωτιέται που θα οδηγηθεί η Ελλάδα, την ώρα που η κρίση εξαπλώνεται σε ολόκληρη την ευρωζώνη.