Τι ακριβώς είναι η συνθήκη ACTA; (video ελληνικοί υπότιτλοι)

Ένα ακόμη μέτρο προσπάθειας ελέγχου του διαδικτύου, είναι το νομοσχέδιο ACTA (Anti-Counterfeiting Trademark Agreement) που ψήφισε πριν λίγες ημέρες και η ελληνική κυβέρνηση. Οι όλες διαδικασίες έγιναν με απόλυτη μυστικότητα και βέβαια με καμία προβολή από τα καθεστωτικά media. Το πρόσχημα βέβαια για να δικαιολογηθεί η ψήφισή του, είναι η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας....


 Φυσικά αποτελεί συμφωνία πολλών χωρών, των οποίων οι κυβερνήσεις αντιλαμβάνονται την επιρροή του διαδικτύου στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης, την οποία ως τώρα μονοπωλούσαν ως προς την χειραγώγησή της.

Ουσιαστικά, το νομοσχέδιο υποχρεώνει τους παρόχους να χρησιμοποιούν συστήματα παρακολούθησης των χρηστών, στέλνοντας μάλιστα αναφορές για όσους παραβαίνουν τα συμφωνηθέντα! Αν κάποιος δεν συμμορφώνεται, τότε θα μένει χωρίς ίντερνετ! Όμορφα, απλά και δημοκρατικά. Η ισχύ της ACTA θα είναι δεσμευτική για τις χώρες που θα την υιοθετήσουν. Ολόκληρη (σχεδόν) η Ε.Ε., οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, το Μαρόκο, η Ν. Κορέα κ.α την έχουν υπογράψει ήδη.
Τα τερατώδη συμφέροντα που προωθούν ένα σύστημα Μεγάλου Αδελφού στο ίντερνετ, ουσιαστικά πρόκειται να ποινικοποιήσουν ότι δεν τους αρέσει. Το πιο ελεύθερο μέσο, το ίντερνετ, αμαυρώνεται από νόμους που λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες, από ελίτ, που δεν τα πάνε καλά με τις δημοκρατικές ευαισθησίες. Ο καθένας μας, ως χρήστης του διαδικτύου, δεν γνωρίζουμε τι περιλαμβάνουν οι συμφωνίες για την ACTA. Σίγουρα, δεν πρόκειται να περιοριστεί σε αναδημοσιεύσεις και δωρεάν διακίνηση ψηφιακού υλικού, αλλά προφανώς και στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών.

Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς, τον χαρακτηρισμό του επίμαχου εγγράφου ως έγγραφο εθνικής ασφάλειας από την κυβέρνηση Ομπάμα; Προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα δίκτυο λογοκρισίας και ελέγχου, που τον ρόλο των ρουφιάνων, θα τον παίζουν οι πάροχοι, αυθαίρετα, μετακινώντας τα όρια κατά το δοκούν. Στόχος είναι οι ανεξάρτητες φωνές (ανεξαρτήτως ιδεολογίας) μέσα από μια ασαφή επιχειρηματολογία. Ιδιωτικά συμφέροντα θα ελέγχουν την ACTA, παρακάμπτοντας τα υπάρχοντα νομοθετικά πλαίσια.

Η λογοκρισία και η αυτολογοκρισία, η καταπίεση της ελευθερίας της έκφρασης και μάλιστα από αρχές που δεν ελέγχονται δικαστικά, παρά προσκυνούν ιδιωτικά συμφέροντα, είναι απόρροιες του υπάρχοντος οικονομικού μοντέλου, αφού πρέπει να διαιωνιστεί, αφανίζοντας τις αντίθετες φωνές. Ας μας πουν και οι Έλληνες ευρωβουλευτές, γιατί έχουν ψηφίσει τις διατάξεις της ACTA. Αν δεν καταψηφιστεί, τότε η δημοκρατία τίθεται εν αμφιβόλω, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ε.Ε. και βέβαια και σε όσες χώρες την αποδεχτούν.

RAMNOUSIA