Ένα τηλεσκόπιο που θα παράγει "περισσότερα δεδομένα ακόμα κι από το Internet"

Η IBM σχεδιάζει να κατασκευάσει στο μέλλον ένα τηλεσκόπιο ασύλληπτων διαστάσεων και δυνατοτήτων, το οποίο θα έχει ως βασικό στόχο να διερευνήσει τι ακριβώς συνέβη κατά τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang), πριν από 13 δισ. χρόνια.



Το Square Kilometer Array (SKA) θα περιλαμβάνει αισθητήρες που θα εκτείνονται σε εύρος 3000 χιλιομέτρων, περίπου όσο το πλάτος των Ηνωμένων Πολιτειών, και την ευθύνη του έργου θα έχει η IBM σε συνεργασία με το Ολλανδικό Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας. Το πραγματικά εντυπωσιακό είναι ότι το δεδομένα που θα παράγει και θα επεξεργάζεται σε μία ημέρα το τεράστιο αυτό σύστημα θα είναι διπλάσια από όσα παράγει ολόκληρο το Internet στην ίδια χρονική περίοδο.


Βέβαια, για να είναι εφικτή η συλλογή και επεξεργασία όλων αυτών των πληροφορίων θα πρέπει να αναπτυχθούν νέες τεχνολογίες. Όπως λέει η IBM, με τη σημερινή τεχνολογία απαιτούνται εκατομμύρια servers, οπότε θα πρέπει να βρεθούν καινούριες τεχνολογίες που θα κάνουν το έργο υλοποιήσιμο. Η εταιρεία θα πρέπει να δημιουργήσει μεταξύ άλλων νέους επεξεργαστές, οι οποίοι θα βασίζονται στο concept του chip stacking, ξεφεύγοντας δηλαδή από τη δισδιάστατη έννοια του επίπεδου επεξεργαστή. Κατά πάσα πιθανότητα, δε θα δούμε στις νέες τεχνολογίες της IBM για το συγκεκριμένο project τη γραφίνη, καθώς εκτιμάται ότι δε θα είναι ακόμη σε θέση να αντικαταστήσει πλήρως το πυρίτιο.


Η κατασκευή του νέου τηλεσκοπίου θα ξεκινήσει το 2017 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024.