Εναλλακτικά συστήματα θέρμανσης.

Σκηνές απείρου κάλλους διαδραµατίζονται στις πολυκατοικίες που εξαρτώνται ακόµα από το πετρέλαιο για τη θέρµανση των διαµερισµάτων, µε τους ιδιοκτήτες να αδυνατούν να πληρώσουν, αφού µετά την αφαίµαξη των οικογενειακών προϋπολογισµών η τιµή του 1 ευρώ το λίτρο είναι πλέον εξωπραγµατική.




Οι εταιρείες που αναλαµβάνουν τη διαχείριση των κοινοχρήστων των πολυκατοικιών και την προµήθεια µε πετρέλαιο θέρµανσης εκτιµούν ότι σε σχέση µε πέρυσι και παρά τις χαµηλές θερµοκρασίες η ζήτηση πετρελαίου θέρµανσης έχει πέσει κατά 50%. Ακόµα, όµως, και όσοι παρήγγειλαν πετρέλαιο έχουν µειώσει κατά πολύ την ποσότητα ευελπιστώντας ότι οι καιρικές συνθήκες θα τους βοηθήσουν να µη φαλιρίσουν οικονοµικά.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που αρχίζει να διαφαίνεται - και όχι µόνο σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας - είναι ότι οι ένοικοι των πολυκατοικιών αρχίζουν να στρέφονται σε άλλες µορφές θέρµανσης, σε µια προσπάθεια να απεξαρτηθούν από το πετρέλαιο και να µειώσουν δραστικά τα έξοδά τους....

Φυσικό αέριο

Όπως λένε στελέχη της αγοράς, εκείνοι που «χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο», είναι όσοι είχαν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο δίκτυο φυσικού αερίου και µέχρι σήµερα δεν το έκαναν. Και αυτό γιατί, αν και η τιµή του φυσικού αερίου αυξήθηκε, παραµένει σταθερά χαµηλότερη από αυτήν του πετρελαίου θέρµανσης. Συγκεκριµένα, η τιµή του κυβικού µέτρου (µε ενεργειακή απόδοση όσο ένα λίτρο πετρελαίου) βρίσκεται στα 0,72 µε 0,74 ευρώ ενώ η τιµή ενός λίτρου πετρελαίου φτάνει τα 98 λεπτά.

Στα πλεονεκτήµατα του φυσικού αερίου έναντι του πετρελαίου θέρµανσης συγκαταλέγονται επίσης τα εξής:

♦ Οικονοµία, αφού χρεώνεται όσο ακριβώς χρησιµοποιείται και δεν προπληρώνεται όπως το πετρέλαιο.


♦ Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των συσκευών και του εξοπλισµού, µε υψηλότερη απόδοση και µικρότερο κόστος συντήρησης, χωρίς πρόσθετες δαπάνες για την οµαλή λειτουργία του (δεξαµενές, αντλίες, προθερµαντήρες κ.λπ.).


♦ Θέρµανση χωρίς εξαρτήσεις και µε σταθερή παροχή.


♦ Μαγείρεµα και ζεστό νερό χωρίς χρόνους αναµονής και µε άµεση ρύθµιση της θερµοκρασίας.

♦ Ασφάλεια στη χρήση, χωρίς οσµές, θορύβους και ρύπους.

Ενεργειακά τζάκια

Από τους πλέον οικονομικούς τρόπους για τη θέρμανση των σπιτιών τα ενεργειακά τζάκια αρχίζουν να κερδίζουν το καταναλωτικό κοινό, αφού πλέον και τα συμβατικά τζάκια μπορούν με τις κατάλληλες μετατροπές να γίνουν ενεργειακά. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι καίνε βιομάζα, τα λεγόμενα pellets, που είναι μικρά πεπιεσμένα κομμάτια από σκόνη ξύλου ή αγροτικά παραπροϊόντα. Η τιμή τους σε σχέση με αυτήν του πετρελαίου είναι σχεδόν η μισή, αφού 2 κιλά pellets, που αντιστοιχούν στη θερμότητα ενός λίτρου πετρελαίου, είναι μόλις 0,60 ευρώ.

Το κόστος για την κατασκευή ενός ενεργειακού τζακιού ξεκινά από 1.500 ευρώ και μπορεί βέβαια να φθάσει ακόμα και τις 10.000 όταν ολόκληρη η θέρμανση ενός μεγάλου σπιτιού στηριχθεί σε αυτήν την εναλλακτική πηγή θερμότητας. Εκτός από τα ενεργειακά τζάκια, υπάρχει και η εναλλακτική λύση των τζακιών θερμικού νερού, με μετατροπή ενός συμβατικού τζακιού αλλά και του καυστήρα του καλοριφέρ. Ο καυστήρας μετά τη μετατροπή δεν λειτουργεί με πετρέλαιο, αλλά με το άναμμα του τζακιού, ενώ από τον καυστήρα διοχετεύεται ζεστό νερό στα σώματα του καλοριφέρ.

Ξυλόσομπες

Το νέο τρεντ του φετινού χειμώνα είναι οι ξυλόσομπες, που έχουν γίνει πλέον ανάρπαστες, αφού είναι η πιο οικονομική εναλλακτική λύση για τη θέρμανση ενός χώρου.

Οι τιμές τους ξεκινούν από 160 ευρώ και φθάνουν τα 500 για εκείνες που καίνε ξύλο, ενώ για εκείνες που καίνε pellets η τιμή είναι γύρω στα 1.500 ευρώ.

Εννοείται ότι η ξυλόσομπα δεν αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση θέρμανσης, αφού περιορίζεται σε έναν συγκεκριμένο χώρο, αποτελεί όμως μια εξαιρετική και γρήγορη λύση και μπορεί να θερμάνει άριστα ενιαίο χώρο έως και 70 τετραγωνικών μέτρων. Η τιμή των καυσόξυλων κυμαίνεται γύρω στα 130 ευρώ ο τόνος ενώ η τιμή των pellets είναι 0,60 τα δύο κιλά.

Παθητικά συστήματα θέρμανσης

Οι λύσεις αυτές δεν είναι άμεσα εφαρμόσιμες, αλλά αποτελούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και είναι ιδανικές για όσους χτίζουν σπίτι ή κάνουν ανακατασκευή, αν και καταλαβαίνουμε ότι αυτήν την κρίσιμη εποχή ελάχιστοι θα είναι εκείνοι που θα μπορούν να τις υιοθετήσουν.

Τα παθητικά συστήματα αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια για θέρμανση των χώρων τον χειμώνα, καθώς και για παροχή φυσικού φωτισμού. Τα συστήματα αυτά έχουν την ιδιότητα να συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια, να την αποθηκεύουν υπό μορφή θερμότητας και να τη διανέμουν στον χώρο.

Τα συστήματα, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διαχωρίζονται σε άμεσου και έμμεσου κέρδους. Η πρώτη κατηγορία βασίζεται στην αξιοποίηση των παραθύρων κατάλληλου προσανατολισμού – νότιος – σε συνδυασμό με την κατάλληλη θερμική μάζα (βαριά υλικά, όπως πέτρα, πλάκες, μπετόν στους τοίχους και στα δάπεδα, χωρίς να είναι καλυμμένα, π.χ. από χαλιά), η οποία απορροφά μέρος της θερμότητας και την «προσφέρει» στον χώρο αργότερα που έτσι διατηρείται θερμός για πολλές ώρες. Στη δεύτερη κατηγορία, μεταξύ άλλων, συγκαταλέγονται οι ηλιακοί τοίχοι, οι οποίοι έχουν στην εξωτερική τους πλευρά και σε μικρή απόσταση από την τοιχοποιία τζάμι και λειτουργούν ως ηλιακοί συλλέκτες, μεταφέροντας τη θερμότητα στον εσωτερικό χώρο.
topontiki.gr