Όλες οι πτώσεις μετεωριτών στην γή και η «Βροχή» μετεωριτών στη Ρωσία!

Μπορεί να προκάλεσε σοκ η πτώση του μετεωρίτη στο Τσέλιαμπινσκ της Ρωσίας ωστόσο δεν ήταν η πρώτη φορά που τέτοιες εκρήξεις χτύπησαν στη Γη, αφού και στο παρελθόν μετεωρίτες έχουν «επισκεφθεί» τον πλανήτη μας με πιο γνωστή αυτή της Τουνγκούσκα.

Πόσο σπάνιο είναι αυτό το φαινόμενο;
Περίπου 40.000 τόνοι διαστημικών βράχων πέφτουν στη Γη κάθε χρόνο, ως επί το πλείστον με τη μορφή σκόνης και σχετικά μικρών μετεωριτών. Η τελευταία φορά που κάτι μεγαλύτερο χτύπησε τη Γη ήταν το 1908, όταν ένας αστεροειδής περίπου 50 μέτρων εξερράγη στον αέρα πάνω από την περιοχή της Τουνγκούσκα στη Σιβηρία ισοπεδώνοντας δάση σε μια έκταση εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το συμβάν της Παρασκευή ήταν ένα μικρό κλάσμα αυτού του μεγέθους. Κάτι ανάλογο συμβαίνει περίπου κάθε δεκαετία, αλλά συνήθως λαμβάνει χώρα σε ακατοίκητες περιοχές.



Στις 30 Ιουνίου 1908, στις 7:14 π.μ. περίπου τοπική ώρα σημειώθηκε μια πολύ μεγάλη φυσικής προελεύσεως έκρηξη άνω από ακατοίκητη περιοχή κοντά στον ποταμό Τουνγκούσκα, στο σημερινό Κράι του Κρασνογιάρσκ της Ρωσίας. Και σε αυτή την περίπτωση δεν βρέθηκαν κομμάτια του μετεωρίτη αφού διαλύθηκε σε ύψος από 5 ως 10 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης.
Οι γεωγραφικές συντεταγμένες του υποκέντρου της εκρήξεως είναι κατά προσέγγιση πλάτος 60°53΄09'' βόρειο και μήκος 101°53'40'' ανατολικό. Για το «συμβάν της Τουνγκούσκα» η πιθανότερη αιτία για την έκρηξη ήταν η εκρηκτική διάλυση στη γήινη ατμόσφαιρα ενός μεγάλου μετεωροειδούς, ή μικρού αστεροειδούς ή και θραύσματος κομήτη, η οποία πιθανώς σημειώθηκε σε ύψος από 5 ως 10 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης.
Ο μετεωρίτης μπορεί να μην έφτασε ποτέ στη Γη αφού εξερράγη στον αέρα πριν προσκρούσει στην επιφάνεια της Γης, η ενέργεια που απελευθερώθηκε ήταν τόσο μεγάλη (από 5 ως 30 μεγατόνοι TNT ή το χιλιαπλάσιο της ατομικής βόμβας της Χιροσίμα), ώστε έλιωσε περίπου 80 εκατομμύρια δέντρα σε μια έκταση πάνω από 2,15 εκατομμύρια στρέμματα. Αν αυτή η έκρηξη είχε σημειωθεί σε μία μεγάλη πόλη, θα την είχε ισοπεδώσει.

Βέβαια η Ρωσία φαίνεται πως προσελκύει τους μετεωρίτης αφού και στις 12 Φεβρουαρίου 1947 ένας ακόμη μετεωρίτης έπεσε στα βουνά της ανατολικής Σιβηρίας, Σικότε-Αλιν.

Στις αρχές του 2000 ήταν η σειρά του Καναδά να δεχθεί ένα μετεωρίτη, ο οποίος πέφτοντας διαλύθηκε και άφησε πίσω του ένα σύννεφο σκόνης το οποίο ήταν ορατό επί αρκετές ώρες.

Ο μεγαλύτερος κρατήρας από πτώση μετεωρίτη πάντως έχει δημιουργηθεί στο Βρέντεφορτ, στη Νότια Αφρική, με διάμετρο σχεδόν 300 χλμ, ο οποίος πιθανολογείται ότι δημιουργήθηκε κατά την πρόσκρουση μετεωρίτη διαμέτρου 10 χλμ.

Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τη θεωρία που υποστηρίζουν πολλοί ότι από πρόσκρουση μετεωρίτη κοντά στη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού θεωρείται πως εξαφανίστηκαν και οι δεινόσαυροι.

iefimerida