Το Twitter αποκαλύπτει τα συναισθήματα του ανθρώπινου γένους...

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι τα tweets είναι απλά ψηφιακός "θόρυβος" που προέρχεται από "φλύαρους" ανθρώπους και δεν προσφέρει απολύτως τίποτα. Ωστόσο, μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης βλέπει στα tweets ένα ερευνητικό εργαλείο....



Οι ειδικοί διεξήγαγαν μια μεγάλη έρευνα σε δείγμα 509 εκατομμυρίων tweets, τα οποία συγκεντρώθηκαν σε χρονικό διάστημα δύο ετών. Τα tweets αυτά προήλθαν από 2,4 εκατομμύρια ανθρώπους σε 84 χώρες. Δεδομένου ότι κάθε tweet αναφέρει την ακριβή ημερομηνία και ώρα δημοσίευσης, η έρευνα προσπάθησε να διακρίνει πώς διαμορφώνονται τα συναισθήματα των ανθρώπων στη διάρκεια της ημέρας και της εβδομάδας. Το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε αναζήτησε στα tweets λέξεις θετικά και αρνητικά φορτισμένες, όπως "φανταστικό", υπέροχο", "φόβος", "λύπη". Στη συνέχεια, τις συνδύασε με τη χρονική στιγμή της δημοσίευσης.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι είναι γενικά πιο χαρούμενοι το πρωί. Η διάθεσή τους επιδεινώνεται όσο περνάει η μέρα, ανεβαίνει και πάλι το βράδυ και ο κύκλος αυτός συνεχίζεται καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Η τάση αυτή παρατηρείται και τα Σαββατοκύριακα, αν και τα tweets αρχίζουν περίπου 2 ώρες αργότερα λόγω της ευκαιρίας για περισσότερο ύπνο.

Τα ευρήματα αυτά, βέβαια, είναι λίγο-πολύ αναμενόμενα και δεν προσφέρουν και πολλά στην κατανόηση της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης. Όμως, αυτά τα βαρετά πορίσματα είναι ταυτόχρονα και μια επαναστατική ανακάλυψη! Το γεγονός ότι η έρευνα των tweets ανέδειξε μια πραγματικότητα σημαίνει ότι η μέθοδος αυτή μπορεί ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες έρευνες με πιο πολύπλοκο και ομιχλώδες αντικείμενο.

Με άλλα λόγια, η μεγάλη συνεισφορά της εν λόγω έρευνας είναι ότι ουσιαστικά προσθέτει ένα νέο εργαλείο σε όσους ασχολούνται με τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Το Twitter, και γενικά τα social networks, έχουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε σχέση με τις έρευνες εντός εργαστηρίου ή τις συνεντεύξεις: τα υποκείμενα δε γνωρίζουν ότι λαμβάνουν μέρος σε έρευνα και άρα η (λεκτική) συμπεριφορά τους είναι απολύτως φυσική και ανεπηρέαστη.

http://e-pcmag.gr