Ποιά είναι η γνώμη των Ευρωπαίων για τους Έλληνες;


Επιφυλλίδα όπου διάφοροι συντάκτες επιχειρούν να σκιαγραφήσουν την άποψη διαφόρων λαών (Βρετανοί, Γάλλοι, Ελβετοί, Ιταλοί, Γερμανοί) για τους Έλληνες με τίτλο «Απλώς μεσογειακοί» και υπότιτλο «Εμείς και οι Έλληνες» δημοσιεύεται στις πολιτικές σελίδες της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.





Ειδικότερα για κάθε χώρα σημειώνονται μεταξύ άλλων τα εξής:


Μεγάλη Βρετανία: Η Ελλάδα παραμένει τόπος διακοπών για αρκετούς Βρετανούς αλλά οι κατά βάση ευρωσκεπτικιστές Βρετανοί με το πατερναλιστικό ύφος της πάλαι ποτέ αποικιοκρατικής δύναμης προτείνουν την έξοδο από το ευρώ, ώστε μετά να σπεύσουν να κλείσουν φθηνότερα ταξίδια στο Αιγαίο, σε δραχμές.


Γαλλία: Εκτός από το ότι η Ελλάδα αποτελεί τον τρίτο πιο αγαπημένο προορισμό διακοπών των Γάλλων, σημειώνεται ότι οι Γάλλοι σε μεγάλο βαθμό ταυτίζονται με τους Έλληνες, άλλοι αισθανόμενοι αλληλεγγύη και άλλοι επειδή διαισθάνονται ότι ίσως και η Γαλλία βρεθεί σύντομα σε παρόμοια οικονομική θέση.


Ελβετία: Οι Ελβετοί δεν έχουν αντιληφθεί τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Η κρίση στην Ελλάδα δεν αποτελεί θέμα καθημερινής συζήτησης και ως εκ τούτου δεν προκαλεί και κάποιου είδους συναισθήματα. Κανένας δεν οργίζεται με τους Έλληνες, κανένας δεν δείχνει αλληλεγγύη, οι Έλληνες αφήνουν τους Ελβετούς αδιάφορους.


Ιταλία: Κάποτε οι Ιταλοί πήγαιναν για διακοπές στην Ελλάδα και υπήρχε ένα κοινό μεσογειακό μέτωπο σε ζητήματα πολιτικής. Σήμερα κατηγορούν τους Έλληνες ότι μπήκαν στο ευρώ εξαπατώντας τους ευρωπαίους, αλλά επιθυμούν την παραμονή τους στην ευρωζώνη, γιατί σε διαφορετική περίπτωση πλησιάζει και η σειρά τους.


Γερμανία. Από την εποχή του Γκαίτε, δεν υπήρξε άλλος λαός στην Ευρώπη που να εκτιμήσει και να εξυμνήσει περισσότερο τους Έλληνες από τους Γερμανούς.


Παρόλο που ο θαυμασμός για την κλασική αρχαιότητα είχε μικρή ή καθόλου σχέση με την πραγματικότητα της υπό οθωμανική κατοχή χώρας, εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να προκαλεί το θαυμασμό όσων είναι σε θέση να διαβάζουν Όμηρο και Πλάτωνα από το πρωτότυπο.


Παράδειγμα ο Γκύντερ Γκρας, ο οποίος στο τελευταίο ποίημά του, σε ένα ξέσπασμα οργής χωρίς ρίμα, προειδοποιεί τους άμυαλους συμπολίτες του «Δίχως φιλότιμο θα μαραθείς δίχως τη χώρα τούτη, το πνεύμα που σε εμπνεύστηκε Ευρώπη».


Οι συμπολίτες του όμως νοιάζονται περισσότερο για τη σταθερότητα του νομίσματος.


Το Μάιο του 2010, όταν η Αθήνα έλαβε το πρώτο πακέτο βοήθειας, η πλειονότητα των Γερμανών το θεώρησε σωστό.


Τρία τέταρτα των πολιτών αισθάνονταν συμπάθεια για την Ελλάδα, 55% τη θεωρούσαν ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Δύο χρόνια αργότερα, μετά τις άκαρπες εκλογές, 56% των ερωτηθέντων επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.


Ποσοστό 70% των πολιτών επιθυμεί να διατηρήσει η καγκελάριος Μέρκελ τη σκληρή στάση ως προς το πρόγραμμα λιτότητας, με το οποίο δεσμεύθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση.


Ακόμη και οι ταξιδιώτες είναι διστακτικοί. Μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες σημειώνουν ότι ακόμη και για την υψηλή περίοδο οι κρατήσεις για την Ελλάδα είναι κατά ένα τρίτο χαμηλότερες, γεγονός που συνδέεται μεταξύ άλλων και με την αβεβαιότητα ως προς το νόμισμα στο οποίο θα γίνουν οι πληρωμές.
nooz