Οι 10+1 πιο συχνοί εφιάλτες και η σημασία τους...


Έχεις ονειρευτεί πως σε κυνηγούν; Τα επαναλαμβανόμενα όνειρα είναι ίσως και τα πιο σημαντικά. Είναι αυτά που θέλουν όλη την προσοχή μας και χρειάζονται ανάλυση του θέματος για το οποίο μας "μιλούν". Όσο πιο έντονα ή όσο πιο "εφιαλτικά» είναι, τόσο πιο πολύ χρειάζονται την προσοχή μας.


Το να ονειρευόμαστε είναι κάτι το φυσιολογικό, συχνά όμως τα όνειρα δεν είναι και τόσο «ονειρικά». Μπορεί να ξεκινήσουν έτσι και να καταλήξουν ένας Εφιάλτης. Αυτές οι ιστορίες που λέμε στον εαυτό μας την νύχτα έχουν μία σημαντική και χρήσιμη λειτουργία. Τα όνειρα που βλέπουμε είτε είναι ευχάριστα ή δυσάρεστα, μας βάζουν στην διαδικασία να σκεφτούμε όλα αυτά που γίνονται στην ζωή μας όταν είμαστε ξύπνιοι και να κάνουμε ένα ξεκαθάρισμα. Παρακάτω θα ανακαλύψουμε μαζί τους δέκα πιο συχνούς εφιάλτες και θα τους αναλύσουμε.
1. Όταν κάποιος ή κάτι μας κυνηγάει
Κατά έναν μεγάλο βαθμό το να μας κυνηγάει κάποιος ή κάτι είναι ο πιο συνηθισμένος εφιάλτης που λίγο πολύ όλοι μας έχουμε βιώσει. Άλλοι βλέπουν ότι τους κυνηγάει κάποιο ζώο, άλλοι κάποιος άνθρωπος, ή ακόμα και σκοτεινές δυνάμεις. Οτιδήποτε όμως κι αν μας κυνηγάει, συμβολίζει κάποιο κομμάτι του εαυτού μας το οποίο δεν είμαστε σε θέση ή απλά δεν θέλουμε να αποδεχτούμε. Είναι ένας τομέας της ζωής μας όπου αισθανόμαστε αβοήθητοι και ανήμποροι να αντιμετωπίσουμε. Ένα ζώο για παράδειγμα θα μπορούσε να συμβολίζει μία πιο ασυγκράτητη πλευρά του χαρακτήρα μας. Κάποιος άγνωστος άνθρωπος ή κάποια αρνητική ενέργεια θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει τα μαθήματα που πρέπει να μάθουμε στη ζωή ή να αποδεχτούμε. Αυτός ο εφιάλτης είναι πάντα το εγερτήριο κάλεσμα για να πάρουμε τον έλεγχο της ίδιας μας της ζωής. Αυτό βέβαια κάποιες φορές θα πρέπει να γίνει μέσα από δύσκολες αποφάσεις.
2. Όταν πνιγόμαστε
Το όνειρο στο οποίο νοιώθουμε ότι πνιγόμαστε ή ότι δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε κανονικά συνδέεται στενά με αυτό που ενεργοποιεί τη ζωή μας. Εάν κάποιος ονειρευτεί ότι πνίγεται, θα πρέπει να αναρωτηθεί «Τι κρατάω μέσα μου μπλοκαρισμένο, τι προσπαθώ να αποφύγω, ή τι είναι αυτό που δεν μπορώ να αντιμετωπίσω;». Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν έχει να κάνει με συναισθήματα τα οποία προσπαθούμε να αποφύγουμε και δεν θέλουμε να παραδεχτούμε ότι υπάρχουν. Επειδή στα όνειρα όλα είναι δυνατά, μπορούμε ακόμα και να μάθουμε να αναπνέουμε …υποβρυχίως!
3. Όταν νοιώθουμε παγιδευμένοι
Εάν κάποιος ονειρευτεί ότι έχει παγιδευτεί ή ότι δεν μπορεί να κουνηθεί, το πιο πιθανό είναι να αντιμετωπίζει στην πραγματική του ζωή κάποιο πρόβλημα ή κάποια κατάσταση στην οποία δεν έχει και πολλές επιλογές και περιθώρια. Ίσως στην ζωή του να μην αφήνει τον εαυτό του να αποδεχτεί ότι μπροστά του μπορούν να παρουσιαστούν πολλές ευκαιρίες για δημιουργική αλλαγή. Όταν ξυπνάμε μετά από ένα τέτοιο όνειρο, καλό θα είναι να συζητάμε με κάποιον έμπιστο δικό μας άνθρωπο αυτούς τους τομείς της ζωής μας στους οποίους αισθανόμαστε παγιδευμένοι.
4. Όταν ο σύντροφός ή ο/η σύζυγος μας εγκαταλείπει
Αυτού του είδους ο εφιάλτης έχει περισσότερες έννοιες από μια. Τα έντονα και ζωντανά όνειρα στα οποία βλέπουμε την διακοπή μιας ερωτικής σχέσης μπορεί να κατευθύνεται μέσα από την δική μας ανασφάλεια ή την μη ικανοποίησή μας από την ίδια τη σχέση. Μπορεί επίσης να είναι ένα μήνυμα του υποσυνείδητου μας το οποίο να μας προειδοποιεί ότι αυτό που εμείς νομίζουμε ως σίγουρο και ασφαλές να είναι πολύ περισσότερο ασταθή και χωρίς βάση από όσο θέλουμε να πιστεύουμε ή να παραδεχτούμε. Κάποιες φορές, πρέπει να πάρουμε τα μαθήματα της ζωής για το πώς να στεκόμαστε στα δικά μας πόδια, ότι κι αν συμβαίνει στην ζωή μας. Το όνειρο αυτό θα πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε τι είναι αυτό που μας κάνει να νοιώθουμε ασφάλεια στην καθημερινή μας ζωή.
5. Όταν τραυματιζόμαστε
Εάν κάποιος δει ότι τραυματίζεται σε ένα όνειρο, θα πρέπει να προσέξει πολύ και να δει ποιο μέρος του σώματος τραυματίστηκε. Όταν τραυματίζεται το κεφάλι αντιπροσωπεύει όλο το σώμα μας. Όταν δούμε τα χέρια μας δείχνει τον τρόπο που χειριζόμαστε την ζωή μας. Τα πόδια αντιπροσωπεύουν αυτό που μας στηρίζει. Θα πρέπει να αναρωτηθούμε ποιος είναι αυτός ο τομέας της ζωής μας που έχουμε παραμελήσει ή έχουμε γενικά κακομεταχειριστεί. Θα πρέπει να θέσουμε τον εαυτό μας σε κατάσταση συναγερμού και να βάλουμε σε προτεραιότητα τις ανάγκες αυτές που έχουμε βάλει σε δεύτερη μοίρα.
6. Όταν η … νεράιδα του δοντιού μας επισκέπτεται!
Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που ονειρεύεται ότι χάνει κάποιο δόντι. Τα δόντια αποτελούν ένα κομμάτι του σώματός μας τα οποία μας βοηθούν να μιλήσουμε, να φάμε, να έχουμε μια καλή εμφάνιση, και ίσως να γίνουν και όπλο για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Το να χάσεις τα δόντια σου στο όνειρο μπορεί να υποδεικνύει το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις και για το οποίο θα πρέπει να κάνεις μια επιλογή. Ίσως να αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να επικοινωνήσεις και να εξωτερικεύσεις τα πραγματικά σου συναισθήματα, αμφιβάλεις για την ικανότητά σου να προστατέψεις και να φροντίσεις τον εαυτό σου, ή απλά φοβάσαι να έρχεσαι σε αντιπαράθεση ή σε συζήτηση δημοσίως.

7. Το να βρίσκεσαι γυμνός σε δημόσιο χώρο!
Συχνά μπορεί να βρίσκεσαι γυμνός σε κάποιο χώρο αλλά κανείς να μη το έχει προσέξει. Εάν νοιώσεις ντροπιασμένος , τότε το όνειρο θέλει να σου υποδείξει την έλλειψη αυτοπεποίθησης ή την αμηχανία σου όταν βρίσκεσαι σε κόσμο. Το όνειρο αυτό θέλει να τονίσει ότι είσαι ευάλωτος, αδύνατος στα μάτια των άλλων, ίσως και ανόητος. Αυτό είναι ένα συνηθισμένο όνειρο για τους συγκρατημένους και επιφυλακτικούς ανθρώπους με υψηλά πρότυπα. Όταν είσαι ξύπνιος θα μπορούσες να το φανταστείς ανάποδα ότι δηλαδή όλοι οι υπόλοιποι είναι με τα εσώρουχά τους. Το να είσαι γυμνός σε ένα όνειρο και να μην νοιώθεις καμία ντροπή είναι στ αλήθεια ένα πολύ απελευθερωτικό όνειρο.
8. Όταν χάνουμε Αεροπλάνο, Πλοίο, Τρένο κτλ.!
Τέτοιου είδους όνειρα έρχονται όταν προσπαθούμε να προλάβουμε τα πάντα και να γίνουν όλα στην ώρα τους. Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι χάσαμε μία σημαντική ευκαιρία για εξέλιξη ή απλά να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα και τους ορίζοντές μας. Αυτά τα όνειρα συχνά εμφανίζονται όταν πρέπει να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις και να κάνουμε επιλογές. Μοιάζουν με τα όνειρα που βλέπουμε ότι έρχονται εξετάσεις και δεν έχουμε διαβάσει. Αυτός που βλέπει αυτό το όνειρο θα πρέπει να αναρωτηθεί αν είναι έτοιμος για μία επερχόμενη πρόκληση.
9. Επισκέψεις από τον …άλλο κόσμο!
Το να βλέπει κάποιος κάποιον αγαπημένο του που έχει χαθεί είναι ένα συνηθισμένο και κοινό όνειρο. Είναι πιθανόν κάποιες από αυτές τις επισκέψεις να είναι πραγματικές αστρικές επαφές. Συνήθως, αυτού του είδους η επαφή περιλαμβάνει μια μη λεκτική, τηλεπαθητική επικοινωνία. Συχνά αυτά τα όνειρα προσφέρουν παρηγοριά σε αυτόν που τα βλέπει και δεν προκαλούν φόβο ή άγχος. Υποδεικνύουν ότι η αγάπη αντέχει πέρα από την δική μας αντίληψη του χώρου ή του χρόνου. Αν ο αποθανών μιλάει δυνατά, είναι πολύ πιθανό το όνειρο να είναι απλά ένα μέρος του εαυτού μας.
10. Όταν η φύση εκδικείται!
Ένας σεισμός, τσουνάμι, ανεμοστρόβιλος, τυφώνας ή ένα όνειρο με κάποιου άλλου είδους καταστροφή όπου σημαίνει και το τέλος του κόσμου, συχνά σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τον τρόπο ζωής μας. Συμβαίνει κάτι το οποίο είναι πιθανόν να πυροδοτήσει δραματικές αλλαγές στη ζωή μας εγκαταλείποντας το ασφαλές και οικείο. Αυτό μπορεί να μην είναι και μια κυριολεκτική κίνηση, αλλά θα μπορούσε να δείξει μία συναισθηματική αιφνίδια μεταβολή, ή απλά την ανάγκη να αποδεχτούμε έναν εξ ολοκλήρου νέο τρόπο ύπαρξης στον κόσμο αυτόν.

11.Χαλασμένα τηλέφωνα ή αυτοκίνητα και αγωνιώδης αναζήτηση αγαπημένου προσώπου.
Αυτό το όνειρο προσπαθεί να επικεντρώσει την προσοχή σας σε κάποιους τομείς της ζωής σας που χρειάζονται βελτίωση. Ίσως να πρέπει να χαλαρώσετε λίγο το ρυθμό που έχετε αυτή την περίοδο στη ζωή σας και να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή στον τομέα στον οποίο σας παραπέμπει το όνειρο. Δηλαδή, αν δείτε ότι χάθηκε κάποιο δικό σας άτομο και το αναζητάτε, μήπως πρέπει να αποκτήσετε περισσότερη επικοινωνία μαζί του; Αν δείτε ότι το τηλέφωνό σας δεν δουλεύει, σκεφτείτε λίγο το πώς επικοινωνείτε με τους γύρω σας αυτές τις μέρες. Αν δείτε ότι χάλασε το αυτοκίνητο σας, εξετάστε αν η επικοινωνία σας στο εργασιακό ή κοινωνικό περιβάλλον είναι αυτή που πρέπει. Μήπως αντιμετωπίζετε κάποια δυσκολία στο να καταλάβετε τους άλλους ή μήπως οι άλλοι δεν σας καταλαβαίνουν; Προσέξτε περισσότερο αυτές τις μέρες τις σχέσεις σας με τους άλλους. 
Όταν ο εφιάλτης ξαναχτυπά!!
Οι περισσότεροι άνθρωποι συχνά βλέπουν το ίδιο όνειρο ξανά και ξανά. Αυτό είναι συνήθως ένα σήμα που στέλνει το υποσυνείδητο μυαλό μας που προσπαθεί να μας πει κάτι. Όταν κατανοήσουμε αυτό το μήνυμα, και κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, τότε το όνειρο θα αλλάξει ή απλά θα τελειώσει εκεί. Τα όνειρα που προκαλούν φόβο είναι ένας τρόπος να φέρνουν μία διέγερση έτσι ώστε να αναγκαζόμαστε να αποδεχόμαστε και να παραδεχόμαστε αλήθειες. Είναι ένας τρόπος να γινόμαστε πιο ειλικρινείς με τον εαυτό μας. Δεν θα πρέπει να τα φοβόμαστε, αλλά να τα υποδεχόμαστε με χαρά και να τα αντιμετωπίζουμε σαν βοήθεια προς μια καλύτερη ζωή.