ΕΡΕΥΝΑ: Πως βλέπει ο ανθρώπινος εγκέφαλος το γυναικείο σώμα και πως το αντρικό...


Το ότι ο εγκέφαλος των γυναικών λειτουργεί διαφορετικά από των αντρών το γνωρίζαμε ήδη. Αυτό που δεν ξέραμε όμως είναι το πώς αντιδρά όταν βλέπει το άλλο φύλο μπροστά του, τι κοιτάζει πρώτα και γιατί...

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην "Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Κοινωνικής Ψυχολογίας" (EJSP), ο ανθρώπινος εγκέφαλος επεξεργάζεται με διαφορετικό τρόπο την εικόνα του γυναικείου σώματος από αυτήν του ανδρικού.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα, στο Λίνκολν, με επικεφαλής την ψυχολόγο δρ Sarah Gervais θέλησαν να απαντήσουν σε ένα απλό ερώτημα: για ποιον λόγο αντιμετωπίζονται τόσο συχνά οι γυναίκες, αλλά όχι οι άντρες, ως σεξουαλικά αντικείμενα;


Γυναικείο VS αντρικό σώμα
Όταν κάποιος κοιτάζει το γυναικείο σώμα, είτε είναι άντρας, είτε γυναίκα, το "βλέπει" περισσότερο σαν μεμονωμένα κομμάτια, σύμφωνα με την έρευνα.
Στήθος, οπίσθια, κοιλιά, γάμπες, πλάτη, μπούτια, όλα σαν κάτι ξεχωριστό και όχι ως μέρος ολόκληρου του γυναικείου σώματος!
"Κάθε μέρα, κάθε γυναίκα μειώνεται στα σεξουαλικά τμήματα του σώματός της", δήλωσε χαρακτηριστικά η Gervais. "Και αυτό δεν είναι κάτι που υφίστανται μόνο τα φωτομοντέλα ή οι πορνοστάρ, αλλά οι καθημερινές γυναίκες".
Από την άλλη, ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιλαμβάνεται το ανδρικό σώμα περισσότερο ως σύνολο και όχι ως ξεχωριστά μέρη.
Πού εστίασε η έρευνα
Ψάχνοντας διεξοδικά το θέμα, οι ερευνητές εστίασαν σε δύο είδη νοητικής διεργασίας, την σφαιρική και την τοπική. Η σφαιρική διεργασία είναι ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τα αντικείμενα ως σύνολα, ενώ η τοπική διεργασία εστιάζει περισσότερο στα διάφορα τμήματα ενός αντικειμένου.
Οι ερευνητές σκέφτηκαν ότι αν όντως υπάρχει διαφορά στην αντίληψη του γυναικείου από το ανδρικό σώμα, οι γυναικείες εικόνες θα ενεργοποιούν περισσότερο την τοπική διεργασία .
227 φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου ήταν ό,τι ακριβώς χρειάζονταν οι επιστήμονες για να προχωρήσουν την έρευνά τους.
Δίνοντάς τους πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τους έδειξαν μη ερωτικές φωτογραφίες ανδρών και γυναικών (συνολικά, κάθε ένας είδε 48 φωτογραφίες).

Οι εθελοντές έβλεπαν πρώτα φωτογραφία ενός ντυμένου άνδρα ή γυναίκας, από το κεφάλι έως τα γόνατα. Μετά από ένα μικρό διάλειμμα, στην οθόνη εμφανίζονταν δύο φωτογραφίες δίπλα-δίπλα: η μία ήταν αυτή που είχαν δει προηγουμένως, και η άλλη η ίδια φωτογραφία αλλά με ελαφρώς τονισμένο το στήθος ή την κοιλιά, επειδή αυτά είναι τα κύρια σεξουαλικά τμήματα του σώματος.
Τους έδειξαν επίσης μια δεύτερη ομάδα φωτογραφιών με ζουμ του στήθους ή της κοιλιάς, ζητώντας τους να ξεχωρίσουν ποιο είναι αυτό που έχει τροποποιηθεί.
Αποτέλεσμα; Σαφής διαφορά στον τρόπο αντίληψης των φωτογραφιών των δύο φύλων.
Όταν έβλεπαν τις φωτογραφίες των γυναικών, εθελοντές και εθελόντριες αναγνώριζαν καλύτερα τα μεμονωμένα τμήματα του σώματος απ’ ό,τι όταν ταίριαζαν τις ολόσωμες φωτογραφίες τους με τις πρωτότυπες.
Το ακριβώς αντίθετο ίσχυε για τις φωτογραφίες των ανδρών, καθώς φοιτητές και φοιτήτριες αναγνώριζαν καλύτερα τον άντρα ως ολόσωμη εικόνα παρά τα μεμονωμένα τμήματα του σώματός του.
"Και οι άντρες και οι γυναίκες κάνουν αυτή την διαφοροποίηση όταν κοιτάζουν το γυναικείο σώμα», τόνισε η δρ Gervais, "συνεπώς δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να κατηγορήσουμε τους άνδρες".
Αν πάντως θέλει να ξεπεράσει τη συνήθεια να κοιτάζει πρώτα το στήθος ή τους γλουτούς μιας γυναίκας, μπορεί να το κάνει – αρκεί βεβαίως να το θέλει, κατέληξε....


cosmo