Πετάξτε στους αιθέρες με το «ατομικό αεροσκάφος» Martin jetpack


Αν σας περισσεύουν 75,000€ για κάτι… διαφορετικό, τότε σε λίγους μήνες θα μπορείτε να αποκτήσετε την ατομική πτητική συσκευή Martin Jetpack… 







 Το πρώτο εμπορικής χρήσης jet-pack φαίνεται να είναι πραγματικότητα. Πριν λίγες μέρες οι εφευρέτες του Martin rocketman suit (στολή «πυραυλάνθρωπου») διεξήγαν την πρώτη πειραματική πτήση σε ύψος 152 μέτρων.


Η πιλοτική αυτή πτήση δεν ήταν επανδρωμένη, αλλά χρησιμοποιήθηκε μία κούκλα και η «στολή» πέταξε με τηλεχειρισμό. Για την προσγείωσή της χρησιμοποιήθηκε αλεξίπτωτο το οποίο άνοιξε στα 61 μέτρα. Η συνολική διάρκεια της πτήσης ήταν τα δέκα λεπτά, η οποία και αποτέλεσε και τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα.

Η επιτυχία του πειράματος μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην πτήση με jetpack.....
Ο εφευρέτης Glenn Martin άλλωστε ξόδεψε 40 χρόνια από τη ζωή του και 12 εκατομμύρια δολάρια Νέας Ζηλανδίας για αυτό το εγχείρημα και τώρα ελπίζει σε μία εμπορική μαζική παραγωγή αυτών των στολών.
Η εταιρεία του σχεδιάζει να τελειοποιήσει την στολή ώστε να πετάει για περισσότερο χρόνο και γενικότερα να καλυτερεύσει τα συστήματα πτήσης και λειτουργίας.


Το »Martin Jetpack» έχει τη δυνατότητα να πετάξει με ταχύτητα 100 χιλιομέτρων την ώρα μέχρι και 50 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Χρησιμοποιεί μηχανή 2 λίτρων που αποδίδει 200 ίππους. 
Ζυγίζει μόλις 115 κιλά και χρησιμοποιεί δύο πανίσχυρους κινητήρες “superfans” που επιτρέπουν το σύστημα να φτάσει τα 100 χλμ/ώρα με ταχύτητα ανόδου τα 1000 πόδια/λεπτό.
Σύμφωνα με τον κατασκευαστή έχουν ήδη υποβληθεί 2.500 αιτήσεις αγοράς του..


Στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις ΗΠΑ δεν υπάρχουν κανόνες που να απαγορεύουν την πτήση με αντίστοιχες συσκευές,. Ωστόσο οι αρμόδιες αρχές μάλλοον θα πρέπει να αρχίσουν να εξετάζουν τη θέσμιση σχετικών νόμων....
 
Ανεξάρτητα από το νομικό πλαίσιο, ο σχεδιαστής δηλώνει ότι θα ήταν ανόητο να χρησιμοποιήσει κάποιος τη συσκευή χωρίς εκπαίδευση και οτί θα διατίθεται μόνο σε όσους έχουν τη σχετική πιστοποίηση από εγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
  
Οι χρήσεις της, πέραν του εμπορικού ενδιαφέροντος, είναι φυσικό ότι θα επεκταθούν και σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Θα είναι κατάλληλο για δυσπρόσιτες περιοχές, για περιπολίες καθώς και για αποστολή δεμάτων ή εξοπλισμού μέσω της δυνατότητας τηλεχειρισμού της.



Η στολή θα είναι εξοπλισμένη με ηλεκτρονικά συστήματα σταθεροποίησης και υποβοήθησης πτήσεως και φυσικά με αλεξίπτωτο.
Η μηχανή και το ντεπόζιτο βρίσκονται κάτω από τις τουρμπίνες ώστε να χαμηλώνουν το κέντρο βάρος και να αποτραπεί το αναποδογύρισμα της στολής. Αν και τα πειράματα ήταν επιτυχή, είναι ακόμα ασαφές το πώς οι αρχές τις πολιτικής αεροπορίας θα το αντιμετωπίσουν.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Μέγεθος: Ύψος 5 πόδια, πλάτος 5,5 πόδια, μήκος 5 πόδια
Δομή: Ανθρακονήματα
Μέγιστη ταχύτητα: 100 χλμ/ώρα
Εμβέλεια: 31 μίλια (στη μέγιστη ταχύτητα). Περίπου 30 λεπτά στον αέρα
Υψόμετρο: 50 μέτρα
Δεξαμενή καυσίμων: Πέντε γαλόνια
Οικονομία καυσίμου: 10 γαλόνια/ώρα
Κινητήρας: 2λιτρος, 200 ίπποι. Μέγ. 6.000rpm
Μέγιστη προώθηση: 600 λίβρες
Καθαρό Βάρος: 250 λίβρες
Μικτό βάρος: 553 λίβρες
Τιμή: 75.000 €

sguide.gr