Ανήσυχοι οι επιστήμονες με την περίεργη δραστηριότητα του ήλιου...

Όσο πλησιάζει το τέλος του 2011, οι επιστήμονες που έχουν επιφορτισθεί με το καθήκον να παρακολουθούν την δραστηριότητα του ήλιου, αισθάνονται ολοένα και πιο ανήσυχοι....
Αιτία, η διαπίστωση ότι με την έλευση του νέου έτους, του 2012 και για μια περίπου διετία, ως το 2013, η μεγαλύτερη πηγή ενέργειας του πλανητικού μας συστήματος θα εισέλθει σε μια νέα ενεργό φάση, ικανή να προκαλέσει ανώμαλες μαγνητικές καταιγίδες, με «αιχμή» τους τα δυο έτη.

Η είδηση ανακοινώθηκε από το διάσημο Ρώσο αστρονόμο Γιούρι Ναγκοβίτσιν στη διεθνή διάσκεψη «Ευρωπαϊκή βδομάδα αστρονομίας και διαστημικών ερευνών», που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη τον περασμένο Ιούλιο.

Μάλιστα, ο επιφανής επιστήμονας υπενθύμισε ότι η προηγούμενη ηλιακή αιχμή αναπτυσσόταν επί 12,5 χρόνια, δηλαδή πολύ σε πιο μεγάλο χρονικό διάστημα και το μάξιμουμ της είχε καταγραφτεί το 2000.
Αυτό, ωστόσο, το οποίο χρήζει διερεύνησης είναι οι πιθανότητες έντασης του νέου φαινομένου και οι ενδεχόμενες συνέπειες των ανώμαλων μαγνητικών καταιγίδων στην Γη.

Ένα σενάριο που δίνει, κατά καιρούς, «τροφή» για την θεματογραφία επιτυχημένων ταινιών του Χόλυγουντ, αν και...καταστροφολογικό.
Μια από τις πιο πρόσφατες υπερπαραγωγές της «Μέκκας του κινηματογράφου», με πρωταγωνιστή τον Νίκολας Κέιτζ, είχε ως θέμα το απόλυτο ολοκαύτωμα της Γης από τον ήλιο, αλλά, ήταν απλά ένα σενάριο...



Διάφοροι «ψευδό-προφήτες» σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τις περιστάσεις και για τους δικούς τους λόγους –οι ίδιοι ξέρουν τι «κερδίζουν» από την...παράδοξη δημοσιότητα που ξαφνικά αποκτούν- και «ενημερώσουν» τον κόσμο ότι η Συντέλεια θα έρθει όταν ο ήλιος θα...κάψει τον πλανήτη μας, κατά τις επόμενες δεκαετίες, αλλά, προς το παρόν, τουλάχιστον, οι φόβοι της επιστημονικής κοινότητας δεν φθάνουν σε τέτοιο βαθμό. Συνηθέστερη επίπτωση, τα προβλήματα στις δορυφορικές επικοινωνίες και την ηλεκτροδότηση! 
planet-greece